Het gemeentebestuur reageert verheugd over de opname van een parallelle fietsersbrug aan De Maat in het Vlaams FietsInvesteringsprogramma 2013 – 2015 van het Vlaams Gewest. Het gemeentebestuur ijvert al meerdere jaren om ter hoogte van de Baileybruggen een oplossing te voorzien voor fietsers. Regelmatig krijgen we klachten binnen van zowel fietsers als automobilisten. De nieuwe fietsbrug sluit perfect aan op het dubbelrichtingsfietspad dat het gemeentebestuur wil aanleggen naast de weg naar Postel (N136), eveneens met Vlaamse subsidies.

De Baileybruggen vormen een belangrijk deel van het historische landschap ter hoogte van de Maat. Op verkeerskundig en veiligheidsvlak is het evenwel niet de ideale situatie. Zo is er op de bruggen slechts beurtelings verkeer mogelijk, geregeld door verkeerslichten. Omdat fietsers en auto’s op dezelfde smalle brug moeten rijden, levert dit vaak gevaarlijke situaties op van invoegende fietsers of auto’s die vlak achter de fietsers rijden. Het dubbele gebruik van de brug hindert bovendien de vlotte doorstroming van het verkeer, waardoor er op drukke toeristische dagen aan beide kanten van de bruggen vaak lange wachtrijen staan.

 

Verheugd!

Het gemeentebestuur ijvert al meerdere jaren bij het Agentschap Wegen en Verkeer om een parallelle fietsbrug te voorzien. Dit zou alle problemen oplossen. Wij zijn dan ook verheugd dat het Vlaams Gewest in deze budgettair krappe tijden toch de investering zal doen. Je kan het project terugvinden op het FietsInvesteringsprogramma 2013 – 2015: http://www.mobielvlaanderen.be/ifi/.  De komst van de parallelle fietsbrug sluit naadloos aan bij de geplande veilige fietsverbinding tussen de Baileybruggen en Postel. In nauwe samenspraak met het Agentschap Wegen en Verkeer doen we al het mogelijke om de timing van beide projecten op elkaar af te stemmen. Voor de realisatie van het fietspad moeten er nog de nodige grondverwervingen gebeuren. De procedure hiervoor kan kortelings opgestart worden.